©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©JS.Mutschler/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©TH. Bronner/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©J.Damase/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET

A Chaumont-sur-Loire park, művészeti és természetvédelmi központ

A Loire folyó fölé magasodó területen fekszik, mint egy kilátóból, innen nyílik az egyik legszebb panoráma a folyóra. A Chaumont-sur-Loire Terület 32 hektáron terül el és évente több mint 385 000 látogatót vonz. Magába foglalja a Kastélyt (XV. – XIX. sz.), a Henri Duchêne által kivitelezett környező parkot és az itt rendezett Nemzetközi Kertfesztivált (2015.ápr.25-nov.1.).

A Művészeti- és Természetvédelmi Központ kortárs művészeti kiállításoknak, valamint ismert természet- és tájfotósok kiállításainak is otthont ad. Sötétedés után egész nyáron az ún. “Nuits Magiques” és „Jardins de Lumière” csodás éjszakai séták várják a látogatókat 2500 gyertya fényében. A Birtok éttermei ínyenc különlegességgel várják az érdeklődőket a Kertfesztivál ideje alatt.
 

A kastély

A Loire völgye fölé magasodó Chaumont-sur-Loire kastélya a világörökség része, mely kevesebb, mint 2 órára található Párizstól. Építészetét a gótikára jellemző védelmi funkció és a reneszánsz életszeretete határozza meg. A kastély tulajdonosa Medici Katalin, Diane de Poitiers-nek adományozta a várat. A kastélyban a XVIII. és XIX. században pezsgő szellemi élet folyt. olyan személyiségek tették tiszteletüket egykor, mint pl. Nostradamus, a szobrász Nini, Benjamin Franklin vagy Germaine de Staël.

A XIX. század végén Broglie hercegnő volt a birtok utolsó privát tulajdonosa. Az francia állam 1938. augusztus 1-én vásárolta meg a kastélyt, mely 2007-ig nemzeti műemlék maradt. Ekkor a Centre régió vásárolta meg a birtokot és a kastélyt.

Jelenleg a kastély a XIX. század stílusában van berendezve és díszítve, mely a Loire-völgyi kastélyok közül az egyik legtöbb bútorral van ellátva.

KIHAGYHATATLAN LáTNIVALóK

24. Nemzetközi Kertfesztivál

1992 óta a Nemzetközi Kertfesztivál a világ kertépítésének aktuális helyzetét mutatja be. Az eddigi 23 fesztivál alatt közel 600 munkát, a jövő kertjeinek prototípusát mutattak be. A fesztivál alkalmat ad a tehetségek és az ötletek bemutatására, ugyanakkor kiemeli a kertépítés művészetének fontosságát. Az új anyagok, növények és ötletek bemutatásával pedig a szakmai és a nagyközönség érdeklődését kívánják felkelteni. A minőségi munkák és a kreatív megoldások világszerte növelik a fesztivál hírnevét. Mára már ez a fesztivál egy kihagyhatatlan esemény a kertépítők, kerttervezők… számára. 2015. április 23-tól november 1-ig a 24. Nemzetközi Kertfesztivál témája a "Kivételes kertek" lesz.

ESEMÉNYEK

Az ősz csodái

„Az ősz csodái” rendezvény a kastély kertjében, Mindenszentek hétvégéje, művészeti- és természeti központ,  

Részletek