©TH. Bronner/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©JS.Mutschler/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©J.Damase/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - A Chaumont terület
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET
A CHAUMONT TERÜLET

A kastély

A Loire völgye fölé magasodó Chaumont-sur-Loire kastélya a világörökség része, mely kevesebb, mint 2 órára található Párizstól. Építészetét a gótikára jellemző védelmi funkció és a reneszánsz életszeretete határozza meg. A kastély tulajdonosa Medici Katalin, Diane de Poitiers-nek adományozta a várat. A kastélyban a XVIII. és XIX. században pezsgő szellemi élet folyt. Olyan személyiségek tették tiszteletüket egykor, mint pl. Nostradamus, a szobrász Nini, Benjamin Franklin vagy Germaine de Staël.

A XIX. század végén Broglie hercegnő volt a birtok utolsó privát tulajdonosa. Az francia állam 1938. augusztus 1-én vásárolta meg a kastélyt, mely 2007-ig nemzeti műemlék maradt. Ekkor a Centre régió vásárolta meg a birtokot és a kastélyt.

Jelenleg a kastély a XIX. század stílusában van berendezve és díszítve, mely a Loire-völgyi kastélyok közül az egyik legtöbb bútorral van ellátva.

 

Nemzetközi Kertfesztivál

1992 óta a Nemzetközi Kertfesztivál a világ kertépítésének aktuális helyzetét mutatja be. Az eddigi fesztiválok közel 600 alkotást, a jövő kertjeinek prototípusát mutattak be.

A fesztivál alkalmat ad a tehetségek és az ötletek bemutatására, ugyanakkor kiemeli a kertépítés művészetének fontosságát. Az új anyagok, növények és ötletek bemutatásával pedig a szakmai és a nagyközönség érdeklődését kívánják felkelteni.

A minőségi munkák és a kreatív megoldások világszerte növelik a fesztivál hírnevét. Mára már ez a fesztivál egy kihagyhatatlan esemény a kertépítők, kerttervezők… számára.

 

A Művészeti- és Természetvédelmi Központ

A természet és a művészet tematikája fonja körül a Chaumont-sur-Loire terület Művészeti- és Természetvédelmi Központját, mely kortárs művészeti kiállításoknak, valamint ismert természet- és tájfotósok kiállításainak is otthont ad. A kastély szívesen ad teret fiatal alkotóknak is.