©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - Clos-Lucé-i kastély ©Château du Clos Lucé - Clos-Lucé-i kastély ©Château du Clos Lucé - Clos-Lucé-i kastély ©Château du Clos Lucé - Clos-Lucé-i kastély ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - Clos-Lucé-i kastély ©Château du Clos Lucé - Clos-Lucé-i kastély ©Château du Clos Lucé - Clos-Lucé-i kastély
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY
CLOS-LUCÉ-I KASTÉLY

I. Ferenc meghívására érkezett Lonardo da Vinci Clos Lucé-be, ahol élete utolsó 3 évében élt. 1516-ban elhagyta Olaszországot és magával vitte a legnagyobb műveit, a Mona Lisa-t, Madonna a gyermekkel, Szent Annával és Keresztelő Szent Jánossal, valamint vázlatait és kéziratait.

Franciaország királya kinevezte "a király elsőszámú építészévé, mérnökévé és festőjévé" és kivételesen magas "fizetést" kapott, 700 aranytallért évente. A szájhagyomány szerint, a fiatal uralkodó igen gyakran meglátogatta azon a földalatti átjárón keresztül, ami összekötötte a két kastélyt és nagyon szeretett Leonardoval eszmét cserélni. Leonardo da Vinci nagy hatással volt a környezetére, az akkori trendekre.

A mester igen aktív volt Clos Lucé-i műhelyében is, ahogy arról számos, ebben az időben készült vázlata és rajza is tanúskodik. Pompás ünnepeket szervezett I. Ferenc és udvara számára, melyeken perspektivikus ábrázolást mutatott be és grandiózus építészeti projektet tárt a király elé.

 

1519. május 2-án hunyt el Clos Lucé-i szobájában, hátrahagyva egy olyan örökséget, mely tele van több ezernyi gondolattal és felfedezéssel, melyek századok óta bűvölik el az emberiséget. Utolsó lakhelyének meglátogatása során bepillantást nyerünk Leonardo da Vinci hétköznapi életébe, a botanikus kert és park a Reneszánsz látnoki zseni sokféle tudását rejti.

A kastély látogatása az őrtoronynál kezdődik, ide felmászva kap belépést a látogató az épületbe. 

Leonardo da Vinci szobája

Francia fegyverekkel díszített kandalló, reneszánsz ágy, mosdó... 

 

Szobájának ablakából szerette megcsodálni barátjának, I. Ferencnek a kiályi kastélyát. 

Leonardo da Vinci kastély beli munkássága

Számos területen dolgozott, mint pl. az építészet és a tájépítészet, aktív munkásságát számos rajz is tükrözi. 

Mint a király festője is igen termékeny volt, itt fejezte be a Keresztelő Szent János képén tett utolsó vonásokat, melyet ma a Louvre-ban lehet megtekinteni. 

A király kérésének eleget téve pedig számos építészeti munkája is volt. Néhány forrás szerint az ő nevéhez fűződik a Palais de Romorantin épületén és a Chambord-i kastély egyes részein végzett munkálatok.  

A Grande salle Renaissance terem

Leonardo da Vinci itt fogadta illusztris látogatóit. XV. századi dekoráció, faliszőttesek, reneszánsz használati tárgyak: katedra, láda, I. Ferenc mellképe... 

Leonardo da Vinci konyhája

A hatalmas kőből épült tűzhely még épp maradt ebben a központi helyiségben. A látogató talál itt kerek réztálakat, királyi ebédlőszéket és 15-16. századi faliszőtteseket. 

Földszint

Clos Lucé kastély – Leonardo da Vinci rajzai alapján tervezett – apró makettekből nyújt bemutatót négy termen keresztül, így prezentálva a toszkán mester mérnöki tehetségének sokszínűségét: repüléstani-, ipari gépi-, tengerészeti-, szerkezeti-, építészeti és katonai zseni. Elile Azoluay kollekciój bemutatja az első roham szekeret, az első mozgó hidat, a repülő szerkezetet...

Történelmi helyszín

Korábbi nevén a Manoir de Cloux, vagyis a Clos Lucé kastély, 1471-ben épült Estienne le Loup tervei alapján. Ő XI. Lajos kedvec konyhásfiúja volt. Az eredeti épületből ma már csak az őrtorony néz ki úgy mint korábban. Rózsaszín téglából épült elegáns homlokzata a 15. századi építészeti stílusjegyeit hordozza magán. Először VIII. Károly vette birtokba 1490-ben, majd 200 éven át királyi lakhely volt a Clos Lucé kastély. Itt nőtt fel I. Ferenc és testvére Marguerite de Navarre is.

Leonardo halála

Leonardo több, mint 60 év után hagyta el Olaszországot ahol milánói, firenzei és római munkásságát hagyta hátra. 1516-ban átkelt az Alpokon és megékrzett a Clos Lucé kastélyba. 

Leonardo 3 év után, 1519. május 2-án, 67 évesen vesztette életét a kastélyban.

I. Ferencet nagyon lesúlytotta Leonardo halála és így vélekedett: "Ennek az embernek a halála mindannyiunk számára szomorúság, hiszen lehetetlen, hogy valaha hasonló ember születik majd".

További információ