La Bohalle proche de St-Mathurin-sur-Loire © Jean-Sébastien Evrard

EGY KIVÉTELES TERMÉSZET

A Loire völgyének csodálatos állat- és növényvilága

A Loire-völgyének területe nem csak a csodák bölcsője, nem csupán a Loire menti kastélyok találhatóak meg itt, hanem ez egy teljes értékű természetvédelmi terület is. Az állat- és növényvilág kitárulkozik a Loire mentén és gyönyörű látvány tárul a látogató szeme elé.

 

A Loire, az ezerarcú folyó

Nagy kanyarulatok, melyek hatalmas homokzátonyokat szegélyeznek, hordalékos erdők tele zöld növényzettel, melyeket „zöldes”-nek hívunk, rendszeresen elöntött rétek, mészkőbucka magaslik a síkság fölé... a Loire-völgye sokszínű és változatos. Némely homokpad a napon 50°C-ra is felmelegszik, így ott néhány trópusi növény is kifejlődött. A Loire a madarak, a halak fő vándorútvonala, de a növények számára is vad és termékeny.

 

A trópusi növények természetes rezervátuma

Egyszer nyugodt, egyszer hatalmas, a Loire folyton újrarajzolja a medrét, zöldellő szigetekkel a mozgó homokpadon. A forró égöv színei is megjelennek a folyón. A nap által felmelegedett homokpadok ideális fekvése és a hajók, a szél és a madarak által hozott magvak által az amerikai és afrikai növények elkezdtek virágozni a Loire mentén. A Candes Saint Martin-i kis kikötő, mely szintén híres az apátsági templomáról, ezen trópusi növények ideális megfigyelőhelye.

 

Szemtől szemben a madarakkal és a hódokkal

Aranyosak, félénkek és… favágók, a hódok lassanként visszahódítják a folyót, amióta 25 éve újratelepítették őket. A Folie à Chaumont-sur-Loire szigete ad otthont ezeknek a kedves rágcsálóknak. A folyó sokszínűsége, kivételes madárfajokat is idevonzott. Chaumont-ban, Amboise-ban vagy a Saumur-tól lefelé a folyó mentén, ez a tollas vagy szőrös állatsereglet hajnalban vagy naplementekor a hagyományos hajókon pihen.
 

Lóháton, hőlégballonnal, hajón, biciklin: csodálja meg a Loire-t bármilyen eszközön

A Loire egy különleges kaland vízen, földön vagy a levegőben. A Seuilly környezetéért kezdeményezés központja gyalogos vagy hajós természeti kirándulásokat ajánl. Az ösvények magyarázattal, játékos és tanító jellegű táblákkal vannak körberakva, melyek segítségével családi körben fedezheti fel a Loire-völgyének változatos természetét.

Azok, akik szeretnének nagyobb távot is bejárni, a hőlégballonos repülés segítségével egy újszerű panorámát fedezhetnek fel: « Au gré des Vents » („a szelek szárnyán”) kielégíti a tiszta levegő iránti vágyát.

A Loire-Anjou-Touraine regionális természetvédelmi park az épített és természeti örökség megóvásáért

A Loire-Anjou-Touraine park lefedi a Loire-völgyét, Tours és Angers között. Egy igen gazdag és változatos természeti, kulturális és történelmi örökséget foglal magában. A leghitelesebb módja a felfedezésének a kajak. A folyami kirándulások, melyek mindekinek megfelelnek, bármilyen erőben is legyen!

Ami a kerékpár híveit illeti, követhetik a folyó vonalát több, mint 150 km-en keresztül, kijelölt és biztonságos bicikliúton Tours és Angers között: kövesd a Loire-t bicajon (Loire à vélo)!
Tudjon meg többet a Loire völgyéről kerékpáron (Loire à vélo)>>

A Loire torkolata

Amikor a Loire beömlik az óceánba: Nantes-náll, mintegy 50 km-re az óceántól, a tenger hatása már érezhető a folyón. Az árapály jelenség itt is észrevehető. Mindenhol, amerre a szem ellát, az óceán kapujában vagyunk. Halászkalyibák, nádas, régi kikötők, mint a Paimboeuf-i is... Ahhoz, hogy akadálytalan kilátásunk legyen a Loire-ra, mielőtt betorkollik az óceánba, menjen el a Saint-Nazaire-i hídra, mely az egyik leghosszabb Európában! Amennyiben szédül és szelídebb módot szeretne a felfedezésre, béreljen ki egyet a számos ingyenes kis komp közül, melyek átszelik a Loire-t.

Tudjon meg többet a Loire völgyi központi régió természeti örökségéről >>
Tudjon meg többet a Pays de la Loire régió természeti örökségéről >>