© J. Damase / Agence Régionale Pays de la Loire

TÖRTÉNELEM

A Loire és a történelem

A Loire-völgye számos történelmi emlékműnek ad otthont manapság, melyek közé tartoznak a folyóparton található méltóságteljes kastélyok, elmesélve és megelevenítve Franciaország történelmének kis- és nagy pillanatait.

A Loire-t összekapcsolják számos műemlékkel, melyek nem feltétlenül tartoznak ide… Így Chambord a Cosson partjait uralja, Azay-le-Rideau az Indre hitvese, Cheverny a Beuvron völgyében bújik meg, Chenonceau a Cher nyomában jár, és ami a Chinon-i kastélyt illeti, nos az a Vienne-nel kokettál. Mindezen épületek a Sully-sur–Loire kastélytól kezdve (mely a legfentebb található) a Ducs de Bretagneon át Nantes-ig (a folyó torkolatához legközelebb), áthaladva Valençay (a legdélebbre fekszik) vidékén, mind a legendás éghajlat szelídségéről és a környező táj szépségéről tanúskodik.

Középkori erődök, királyi kastélyok és reneszánsz rezidenciák, bukolikus vidéki kastélyok, lenyűgöző katedrálisok… Ez a művészi csoda, mely több mint 300 év alatt fejlődött zavartalanul, és amely életet adott a - történészek szavával élve - „francia életérzés”-nek, egy katonai katasztrófából ered, az Azincourt-i csatából (1415 október). Egy vereség, mely arra kényszerítette a kor francia királyát, VII. Károlyt, akit elkergettek Párizsból az angolok, hogy itt bújjon meg a Loire partjai mentén, Touraine-ben, ahol szilárd erődítmények álltak. A régió ezen kívül számos előnyt tudott felmutatni: termékeny, folyó által áztatott talaj, a Földközi-tenger és Burgundia, Lyon és a nyugati provinciák között a fő kereskedelmi útvonal. Először kényszerből menekült ide a nemesség, akik azután már el sem akartak innen menni, annyira megszerették a helyet! Ekkortájt keresztelték át a régiót „Franciaország kertjé”-nek. És csak ekkor kezdődött a Loire-völgyének aranykora… Miután helyreállt a béke, a gazdasági virágzás a művészetek fejlődésével párhuzamosan, egy olyan építészeti láz tört ki, amilyenre még korábban nem volt példa.

A királyok földje 

I. Ferenc, VII Károly, Léonardo da Vinci, Maurice Genevoix, Julien Gracq nem tévedett, hiszen mind itt választottak lakóhelyet maguknak. Még ma is ez a kulturális dimenzió és az ellentmondásos építészet a változatos táj sava-borsa, csakúgy mind, a barlanglakások, a reneszánsz kastélyok, a középkori erődök, a történelmi városrészek, a kertek, az apátságok…

  Tudjon meg többet a Loire völgyéről >>